NordVPN

Nykypäivänä videopelien suosio on huipussaan, ja niiden suosion ennustetaan vain jatkavan kasvuaan vähä vähältä. Videopelejä voi pelata monella erilaisella laitteella, ja monessa eri hintaluokassa budjetistasi riippuen, mutta jos haluat pelata kaikista raskaimpia ja graafisesti vaativimpia pelejä, niin silloin PC, eli Windows-koneet astuvat kuvaan. 

Mitä näytönohjaimet ovat ja mitä ne tekevät?

Mutta mikä tekee PC-pelaamisesta sen syyn, että se pystyy antamaan kaikista parhaimmat kuvanpäivitysnopeudet ja hienoimmat grafiikat? Tähän on tavallaan yksi syy, grafiikkakortit, eli näytönohjaimet. Näytönohjaimet laskevat ja käsittelevät tietokoneen prosessorilta saapuvan datan, ja kääntävät sen graafiseksi kuvaksi monitorin ruudulle. Se miten nopeasti tämä prosessi tapahtuu, niin se riippuu näytönohjaimen kyvyistä, ominaisuuksista ja laskentatehosta. 

Yleensä ottaen, mitä uudempi näytönohjain on kyseessä, niin yleensä sillä saadaan nopeampi suoritusteho. Myös poikkeuksia löytyy, ja näytönohjaimia löytyy monessa eri hintaluokassa. Suurimmat näytönohjainten valmistajat ovat Nvidia ja Amd, joiden grafiikkapiirejä löytyy useimpien näytönohjainvalmistajien korteista. Myös Intel on tänä vuonna lähtenyt mukaan näytönohjainten valmistukseen, ja julkaissut ensimmäiset näytönohjaimensa. Nvidia ja Amd julkaisevat yleensä vuosittain uusia grafiikkapiirejä näytönohjaimiin, ja yleensä suorituskyky nousee muutamilla prosenteilla verrattuna edellisen vuoden näytönohjaimiin verrattuna. 

Näytönohjain on siis yleensä suurimmilta osin vastuussa graafisesta suorituskyvystä, mutta myös toki tietokoneen prosessorilla ja keskusmuistin määrällä on jonkin verran vaikutusta pelin sulavuuteen ja ruudun päivitysnopeuteen. Kaikilla pelaajilla ei ole varaa ihan uusimpien näytönohjaimien hankintaan, sillä hinta voi tänä päivänä pompata huippuluokan korteissa lähemmäs kahtatuhatta euroa. 

Nyt kun edellä on on selvitetty hieman näytönohjainten toimintaa, niin käymme tässä artikkelissa läpi joitakin pelejä eri hintaluokan näytönohjaimille. Pidä mielessä, että eri pelejä ja genrejä on lukemattomia, joten tässä vain muutama ehdotus.

Pelejä huippuluokan näytönohjaimille 

Nvidia ja Amd julkaisivat hiljattain uusimmat ja tehokkaimmat grafiikkapiirinsä, ja varsinkin näitä piirejä sisältävillä korteilla pyörivät ihan uusimmatkin pelit huimilla ruudunpäivitysnopeuksilla. Otetaan esimerkkinä vaikka Cyberpunk 2077, joka on kolmannen persoonan sci-fi roolipeli sieltä raskaimmasta päästä. Peli julkaistiin jo jokunen vuosi sitten, ja se on saavuttanut uskollisen pelaajayhteisön ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen peli, varsinkin jos omistat teholuokan näytönohjaimen ja koneen. Peli on myös tajuttoman kaunis kaikista parhaimmilla grafiikka-asetuksilla. 

Toinen jumalaisen kaunis ja raskas seikkailupelititteli on Horizon Zero Dawn, joka vaatii tehokasta näytönohjainta ja prosessoria, varsinkin jos tarkoituksena on pelata korkealla resoluutiolla, kuten vaikka 4K:na. Kolmas suosittelemamme titteli on villiin länteen sijoittuva Red Dead Redemption 2, joka varsinkin korkeilla resoluutioilla ja kaikki graafiset karkit päällä laittaa helposti koneen kuin koneen polvilleen, mutta uusimmilla grafiikkapiireillä jopa 4K-resoluutiolla pelaaminen pitäisi onnistua suht sujuvasti kelvollisilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Maltillisen budjetin näytönohjaimet

Jos koneessasi ei ole ihan uusinta näytönohjainta, mutta haluat silti komeat grafiikat ja sulavaa menoa, niin ei hätää. Komeita pelejä on silti tarjolla lukematon määrä. Esimerkiksi Tomb Raider -pelisarja on erittäin kauniin näköinen ja pyörii sulavasti jopa muutaman vuoden vanhoilla korteilla, vaikka nostaisit näytön resoluutiota lähemmäs 4K:ta. Toinen uskomattoman kaunis pelisarja on ensimmäisen persoonan räiskintä, Crysis, joka on jo useamman vuoden vanha, joten se pyörii hienosti vähän vanhemmillakin näyttiksillä, mutta silti tarjoten huippuluokan grafiikat.

Toinen uskomattoman hienon näköinen pelisarja on on Metro, johon on julkaistu jo kolme peliä vuosien varrella. Viimeisimmät Metro-pelit käyttävät hyväkseen myös Nvidian säteenseurantaa, joka entisestään lisää pelin graafista loistokkuutta. Jos pidät kauhupeleistä yhdistettynä räiskintään ja hyvään juoneen, niin kokeile tätä pelisarjaa ehdottomasti.

Autopelien ystäville voimme suositella Forza Horizon 5:sta, joka tarjoaa uskomattoman hienot grafiikat PC:llä, ja vaikka sinulla olisi pari vuotta vanha näytönohjain, niin pystyt silti nauttimaan tästä graafisesta ja vauhdikkaasta herkusta huippuautojen ohjaimissa. 

Lompakko on tyhjä

Entä pelit, jotka eivät vaadi tietokoneelta niin paljon grafiikkatehoa? Tarjolla on lukemattomia vaihtoehtoja eri lajityypeissä, kuten kasinon lajityypin aivopeleissä ja laskennallisissa peleissä, jotka ovat yksi niistä aloista, jotka tietokoneiden tulon myötä ovat kehittyneet verkkomaailmaan. Grafiikan osalta blackjack on hyvin klassinen, ja vaikka se on kehittynyt viime vuosina ja uusia muunnelmia on tullut markkinoille, se on edelleen kevyt tietokoneelle, eikä pelaaminen vaadi suurta näytönohjainta.


Myös kaikki nettiselaimissa toimivat pelit ovat yleensä ottaen erittäin kevyitä, ja voit pelata niitä melkein minkä teholuokan koneella tahansa.

Myös monet strategiapelit eivät vaadi niin hirveästi tehoja näytönohjaimelta, kuten vaikka erinomainen avaruuteen sijoittua tosiaikainen strategia Starcraft. Toisena suosituksena on ehdottomasti klassikon asemaan noussut Civilization strategiapeli.

Jos mieli tekee pelata räiskintäpelejä vanhalla näyttiksellä, niin kokeile ehdottomasti Half-lifea, joka on komean näköinen räiskintä, ja peli on syystäkin noussut klassikon asemaan yksinpeleistä puhuttaessa. Molemmat, Half-lifen osat, yksi ja kaksi toimivat hienosti vanhemmillakin näytönohjainkorteilla, ja näyttävät silti edelleen hienoilta peleiltä.

Yhteenveto

Kuten mainitsimme, niin videopelit eivät tästä maailmasta lopu kesken, ja vaihtoehtoja riittää joka budjetille ja koneelle. Toivotamme sinulle pelaamisen iloa, olipa sinulla mikä näytönohjain tahansa!