Paras näytönohjain 2021

Home Paras näytönohjain 2021

Paras näytönohjain 2021

Tässä on tullut blogiin kerättyä erilaisia tekstejä ja siksi sitten päätin, että eiköhän ole pikkuhiljaa aika jättää prosessorit taakse ja vaihtaa aihetta. Ei ole aina se sama laulu vaan jotain ihan muuta välillä. Eli mistäs sitä tällainen nörttäilijä voisi alkaa puhumaan seuraavaksi. No tietenkin näytönohjaimista. Siinä missä prosessori on tietokoneen äly, on näytönohjain tietokoneen silmät.   

Sitä on itsellä ainakin ollut aina intoa rakennella omaa pelikonetta. Ja sen lisäksi että siinä pitää olla ne prosessorit kunnossa, jäähdytystuulettimet kanssa, emolevyt, kaikki mahdolliset päivitykset aina muistista alkaen. Ja sitten tietenkin paras hetki, eli näytönohjaimen päivitys. Näytönohjaimen päivitys vaan on se juttu, millä kokemuksesta tulee visuaalisesti entistä vaikuttavampi. Pelikokemus täydentyy, kun näytönohjain on kunnollinen.

Kuitenkin jokaisella on se oma näkemyksensä, että mikä on se itselle tärkein asia. Jokaisella on siis se oma tyylinsä pelata ja jokaisella on omat mieltymykset. Toinen on valmis maksamaan suuriakin summia GPU:sta kun taas toinen tyytyy taloudellisempaan peruslaitteeseen. Joka tapauksessa jokaiselle on omaan makuun sopiva näytönohjain.

Eli miten sitten löytää se näytönohjain, mikä on mieleen ja mikä toimii?  No ensin kannattaa miettiä omaa tarvetta. Jos et ole mun kaltainen nörtti, niin tuskin tarvetta on ihan kovinkaan huippulaadukkaalle GPU:lle. Muistaa kannattaa myös, että kallis ei ole sama kuin hyvälaatuinen. Itseasiassa laadukkaat GPU:t eivät maksa kohtuuttomia summia.   

Parhaiksi näytönohjaimiksi on luokiteltu seuraavat näytönohjaimet vuonna 2021

Kun aloin miettimään parhaita näytönohjaimia, niin ensimmäisenä oleelliseksi tulee se, että näytönohjain tulee omalle pöytäkonelle pelikäyttöön eikä ammattikäyttöön. Näin ollen päädyin jättämään muun muassa kannettavien kortit sekä esimerkiksi NVIDIAn Quadro-sarjan pois.

Yksi tärkeimpiä kriteereitä näytönohjaimelle oli, että niiden avulla kaikki millään tavalla nykyaikaiset pelit pyörivät täydellisesti 1080 p / FullHD tarkkuudella. Koska kone tosiaan pelikäyttöön tulee.

Kaikki vertailussa olleet kortit olivat enemmän tai vähemmän yhtä hyviä. Suuria eroja ei ollut ja joissain tapauksissa ero oli vain hienoinen. Hinta ero puolestaan oli melkoisen suuri. Pahimmillaan saattoi kortille tulla hintaa jopa yli 2000 € kun taas halvimmillaan pääsi jopa alle 800 € lukemiin hinnoissa.

  1.       Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

          Muistia löytyy 8 Gt ja muistinnopeus oin 14Gbps. Liitännät: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a. Virtaliitin: 1x PCIe 8-pinninen (mukana adapteri 1x 12-pinniselle).

          Plussaa se, että suorituskyky on 1080 p:lle aivan mahtava, mutta miinuksena, että yltää vain aloitustasolle 4K pelaamisessa.

  1.   AMD Radeon RX 5600 XTAMD Radeon RX 6800

          Muisti: 11 Gt GDDR5XMuistin nopeus: 10 Gbit/sVirtaliittimet: 2 x 8-pinLiitännät: 1.4 DSC DisplayPortilla, HDMI 4K60 -tuella

          Plussaa mahtava suorituskyky ja edullisuus, miinusta vain 6 Gt:a muistia.

  1.   Nvidia GeForce RTX 3080

          Muisti: 10 Gt GDDR6XMuistin nopeus: 19 Gbit/sVirtaliitin: 2x PCIe 8-pinninenLiitännät: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a

          Plussaa eriomainen 4K suorituskyky, miinusta todella kallis hinta

  1.   AMD Radeon RX 6700 XT

          Muisti: 12 Gt GDDR6Muistin nopeus: 16 Gb/sVirtaliitin: 8-pinninen + 6-pinninenLiitännät: HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 DSC:lle

          Plussaa 1440 p-suorituskyky, miinusta tulee heikosta säteenseurannasta

  1.       Nvidia GeForce RTX 3070

          Muisti: 8 Gt GDDR6Muistin nopeus: 14 Gt/sVirtaliitin: 1x PCIe 8-pinninen (mukana adpteri 1x 12-pinniselle) Liitännät: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a

          Plussaa on loistavasuorituskyky mutta miinusta tulee hinnasta.

 

Kun ostat GPU:n, niin mitä kannattaa erityisesti huomioida?

Kuten jo aiemminkin sanoin, niin näytönohjaimen valintaan vaikuttaa paljon se, että millaiseen käyttöön pelitietokone tulee ja luonnollisesti millainen se pelikone on. Mitä siis tulee huomioida siinä vaiheessa, kun näytönohjainta on hankkimassa?

Ensimmäisenä tulee mieleen muisti. Näytönohjaimen valintaan vaikuttaa se, että millaisella resoluutiolla on tarkoitus pelata. Korkea resoluutio on yhtä kuin enemmän muistia. Esimerkiksi 1080 p:llä pelatessa tarvitsee muistia olla ainakin 3–4 Gt ja 4K:ssa pelatessa puolestaan muistia tulee olla ainakin 8 Gt.

Koko on myös tärkeää. Sillä näytönohjaimen tulee olla sopivan kokoinen tietokoneen koteloon. Eli hankinta vaiheessa huomio kaikki mitat: pituus, paksuus ja korkeus. Kannattaa huomioida., että kaiken kaikkiaan näytönohjaimet yleensä vievät kaksi paikkaa ja täyden korkeuden. Kannattaa myös huomioida koko muutenkin. Mini-emolevyn kanssa esimerkiksi minikortti on oleellinen.

TDP:n eli termisen suunnittelutehon huomioiminen on myös tärkeää. TDP mittaa paljonko lämpöhukkaa komponentti on tarvitsemassa, joten GPU:n kanssa se mittaa tehon. Ylikuumenemisen takia tämä on oleellista, että GPU on oikean tyyppinen.

Peligrafiikkakortti vaatii yleensä erittäin paljon enemmän tehoja kuin esimerkiksi tavalliset PCle kortit.  Näytönohjaimen tueksi onkin usein tarpeen ylimääräiset PCle liitännät ja niitä on saatavilla niin kuuden kuin kahdeksankin nastan malleina.

Joskus on tarpeen hankkia HDMI-, DisplayPort- tai DVI-näyttö, jos käytössäsi on vanhempi näyttö. Joskus myös näytön päivitys voi olla ihan hyvä idea tässä vaiheessa.

Myös monia muita ohjeita olisi antaa, mutta ne eivät välttämättä sano mitään. Onkin hyvä ottaa siis huomioon esimerkiksi kellotaajuus, jotta näytönohjain ei ylikuormitu. Tämän lisäksi huomioida muistin nopeus. Suurempi bittinopeus voi tehdä usein ihmeitä.

Lisävinkkejä

          Hanki aina näytönohjain, joka vastaa näyttösi tarkkuutta. Eli 1080 p tai 4K. Ne vaativat erilaisen näytönohjaimen.

          Varmista että hinta on kohtuullinen ja selaa erilaisia sivustoja, jotta löydät tuotteen suhteellisen edullisesti.

          Hanki yksi näytönohjain, useammasta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

          Näytönviritystaajuus: tehokkaampi kortti tehokkaammalle näytölle.

          Muista että kallis ei ole sama kuin paras.

          Huomio käyttötarkoitus, koko, näyttö, sekä muisti.

 

Yhteenveto

Eli tässä tulikin paljon asiaa ja monia erilaisia näytönohjaimia kotikäyttöön nousikin listalle. Tarkoituksella listalta jäi pois niin ammattitasoiset kortit kuin kannettavien kortit, sillä kumpikaan ei sovellu siihen, mihin tarvitsen näytönohjainta itse.

Kaiken kaikkiaan siis näytönohjaimen valintaan vaikuttaa paljon se, että millaiseen koneeseen sen olet laittamassa. Mitä olet sillä tekemässä ja millaiset odotukset itselläsi on. On hyvin tärkeää huomioida, että jos et tiedä mitä haet, niin älä mene ajatuksella: kallis on parasta. Sillä kalleinkaan näytönohjain ei muuta konettasi huippupelikoneeksi, jos se ei ole millään tavalla yhteensopiva koneen kanssa.

Näytönohjaimen valinta voikin olla vaikeaa, mutta kenties joku listalla mainituista olisi sellainen, mikä olisi myös sinulle se kaikkein paras näytönohjain. Omaan kotikäyttöön ei kannata hankkia ainakaan alkuunsa ammattitason näytönohjainta, sillä se ei välttämättä ole kannattava hankinta. Hanki sellainen GPU, joka vastaa tarpeitasi, on kooltaan oikea ja soveltuu näyttöösi.