bitcoin

Aave – Suomalaista alkuperää oleva de-fi kryptovaluutta

Kryptovaluutoista on tullut puhuttua jo jonkin verran. Tähän mennessä olen pyrkinyt esittelemään  kaikkein tunnetuimpia kryptovaluuttoja aina Bitcoinista alkaen. Kun olin käynyt läpi tietoni Bitcoinista, siirryin Ethereumiin. Lopulta huomasin kertoneeni NFT-tokeneista sekä jopa Dogecoinista. Mielessäni heräsikin ajatus, että voisin kirjoittaa jostain hieman erilaisemmasta välillä. Vaihtoehtoja oli yllättävän paljon, mutta lopulta valitsin suomalaista alkuperää olevan Aaven, jonka nimikin soveltuu hyvin suomalaiseen suuhun. 

 

Aaven on kehittänyt suomalainen mies, nimeltään Stani Kulechov. Vuonna 2017 Kulechov keräsi ICO-joukkorahoituksen avulla noin 16 miljoonaa dollaria Aaven luomiseksi. Vuonna 2017 ei Aave kuitenkaan ollut vielä samalla nimellä kuin nykyisin, sillä tuolloin nimenä oli ETHLend, eli Ethereum Lending. Nimi ei ole yllätys, sillä Aave on perustettu käyttämällä Ethereumin ekosysteemiä. Näin Ethereumin lohkoketjun päälle rakennettu Aave sai ensimmäisen nimensä alkuosan. Lending puolestaan tuli siitä, että Aave keskittyi erityisesti lainauspalveluihin. 

 

Vuonna 2018 oli EtHLendin aika muuttua Aaveksi. Tuolloin Uniswap kehittyi ja samalla De-Fi -protokollasta tuli suositumpi. De-Fi nimityksellä tarkoitetaan finanssialaa, jonka tavoite on ensisijaisesti poistaa kolmannet osapuolet ja tehdä finanssialasta jopa entistä tehokkaampaa. Tämä näkyy siten, että markkinat eivät ole koskaan kiinni ja transaktiot ovat aina nopeita. 

Miten Aave toimii? 

Aaven toiminta perustuu täysin avoimiin lohkoketjuihin, jotka mahdollistavat läpinäkyvän toiminnan. Aaven päätäntävalta on poikkeuksellisesti hajautettu kaikille sijoittajille. Näin ollen sijoittamalla enemmän, saa myös päätösvaltaa enemmän. Tämän lisäksi Aave ei missään vaiheessa hallitse asiakkaidensa kryptovaluuttoja, vaan omistusoikeudet pysyvät koko ajan sijoittajilla.

 

Aaven palvelut vaativat aina sijoittamista Aave-tokeneihin. Rahan lainaaminen tai sijoittaminen eivät ole mahdollisia, jos asiakkaalla ei ole Aave-tokeneita. Rahan lainaamisessa Aave edellyttää hyvin suuria takaussummia lainan määrään nähden. Sijoitusten korot puolestaan maksetaan aTokeneina, minkä avulla korkotuottoa on mahdollista kerryttää palvelussa. 

 

Tällä hetkellä Aave tukee jopa 25 erilaista kryptovaluuttaa. Tulevaisuudessa voidaan kuitenkin odottaa, että Aave tukee jopa useampia erilaisia kryptovaluuttoja.

Aaven erottaa muista kryptovaluutoista sen ominaisuus, jonka ansioista Aaven arvo ei ole täysin riippuvainen muista kryptovaluutoista. Jos esimerkiksi Bitcoinin arvo romahtaa, romahtavat muut kryptovaluutat samalla. Aaven arvo ei kuitenkaan välttämättä romahda yhtä alas, vaan voi säilyttää jopa kohtalaisen arvon. 

Opi Lataamaan Musiikkia Ilmaiseksi Spotifysta
Ilmainen virustorjunta

Aave ja sen kilpailijat

Kaikilla kryptovaluutoilla on kilpailijansa. Toisinaan kilpailijat ovat varteenotettavampia kuin toisinaan. Ei ihme, että myös Aavella on kilpailijoita. Kilpailijat haastavat Aaven niin De-Fi palveluissa, mutta myös lainapalveluina. Seuraavat kaksi kilpailijaa ovat Aaven suurimmat haastajat. 

 

Celsius – Kryptovaluutta, joka toimii Aaven kanssa samalla toimintaperiaatteella. Toisin sanoen Celsius mahdollistaa niin korkojen saamisen talletuksilla, kuin myös lainojen saamisen.

 

BlockFi – lainauspalvelu, joka on perustettu samana vuonna Aaven kanssa. Erona Aaveen on, että BlockFi tukee ainoastaan kuutta kryptovaluuttaa, kun Aave tukee noin 25 eri kryptovaluuttaa. 

 

Vaikka molemmat kryptovaluutat ovat potentiaalisia kilpailijoita, on niillä yksi heikkous Aaveen verrattuna. Heikkous piilee siinä, että Aave on huomattavasti kansainvälisempi, kuin Celsius tai BlockFi. Lisäksi Aavella on FCA-lisenssi, minkä ansioista myös fiat-yhdistäminen Aaveeseen on  mahdollista. 

Kannattaako Aave sijoituskohteena? 

On mahdotonta sanoa, millainen tulee olemaan Aaven tulevaisuus. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta kuten aina kryptovaluuttojen maailmassa, ei voida sanoa kestääkö suosio. Aave on tällä hetkellä suosituin De-Fi kryptovaluutoista ja sitä arvostetaan suuresti. Aave-protokollaa pyritään kehittämään aktiivisesti, joten on hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa Aaven palveluvalikoima tulee kasvamaan. Vaikka tulevaisuus on valoisa, ei silti ikinä tule sijoittaa enempää, kuin on valmis menettämään, sillä kryptovaluuttojen maailmassa notkahdus voi tapahtua äkkiä.

Neliöjuuri laskin