Vertailu: Onko Intel I9 Lisäkustannusten Arvoinen Verrattuna Intel I7:Ään?

Päätin ottaa vertailuun Intelin Core I7 ja Intelin Core I9:n. Miksi?  Siksi että prosessorit ovat erittäin oleellinen osa tietokoneita ja varsinkin pelaajille niillä on merkitystä. Pelin halutaan sujuvan hyvin ja siksi pelien kohdalla pyritään tekemään omasta pelikoneesta mahdollisimman tehokas ja toimiva. Kukaan ei halua pelata koneella, joka takkuaa koko ajan, eikä kukaan halua olla se, jonka vuoksi tiimityö ei toimi, kun on teknisiä ongelmia.

 

Vaikka prosessoreihin on vaihtoehtoja ihan kiitettävästi niin Intelin Core I9 ja Core I9 ovat molemmat aika usein vaihtoehtoina, kun pelikoneesta puhutaan. Siksi onkin oleellista käydä läpi niiden erot. Usein ajatellaan, että kalliimpi on parempi tuote ja se kannattaa hankkia. Mutta onko oikeasti näin vai onko lopulta kyseessä hyvin pienet erot teknisesti?

Mitä siis Intel Core I9 tai I7 tekevät ja mitä ne siis ovat?

Kyseessä ovat prosessorit, jotka ovat tarkoitettuja erityisesti raskaimpaan viihdekäyttöön tai ammattikäyttöön. Molemmat ovat 2020 markkinoille lanseerattuja prosessoreita. Eli nämä kaksi saman sukupolven edustajaa perustuu samaan 14 nm: n litografiaan, mutta ero syntyy siinä, että ne ovat tarkoitettu kuitenkin eri segmenteille.

 

Eri segmenteille tarkoitettuja siis. Tarkoittaa toisin sanoen sitä, että I7 on tarkoitettu huippuluokan pelitietokoneisiin, joita löytyy esimerkiksi e-urheilijoilta. I9 puolestaan on tarkoitettu esimerkiksi harrastelijoille sekä erittäin laadukkaalle tuotevalikoimalle. Joka tapauksessa: molemmat ovat tarkoitettuja kovaankin käyttöön ja niiltä voi näin ollen paljon jo odottaakin.

 

Intel on markkinoinut Core i7-9700K- ja i9-9900K prosessoreitaan markkinoiden nopeimpina kuluttajaprosessoreina. Tämä voi kyllä hyvin pitää paikkaansa, sillä molemmat prosessorit ovat nopeita kyllä. Myös muistilatenssit ovat Intelin mukaan AMD:n prosessoreihin verrattuna nopeampia Core I9:ssä ja I7:ssa. Mutta se, että onko muistilatenssilla väliä, onkin sitten toinen juttu, eikä liity olennaisesti I9:n ja I7:n eroihin.

Vertailu: Kumpi On Parempi Intel I9 Vai Ryzen 9?
Vertailu: Onko Intel I9 Lisäkustannusten Arvoinen Verrattuna Intel I7:Ään?

Itse vertailu

Itse vertailussa pyrin katsomaan molempia prosessoreita tarkemmin. Eli millaista tietoa niistä on ja onko tiedoissa suuria tai merkityksellisiä eroja. Ja nyt siis erityisesti juuri pelikäytössä eroa, koska tasoa vertailussa keskityn pelaamisessa havaittaviin eroihin.

 

On melkoisen yleistä, että kun on aika hankkia uusi tietokone ja haluat sen olevan huippuluokkaa oleva pelikone, niin todennäköistä on, että koneessa oleva prosessori on Intel Core i7-10700K tai Intel Core i9-10900K. Tai vähintäänkin ne ovat ehdokkaiden joukkoon luettuna, sillä vaihtoehtoja kyllä löytyy. Mutta kumpi vaihtoehdoista olisi sitten oikeasti parempi toistaan?

 

Ainakin yksi ero on hyvinkin selkeä ja se on hintalappu. Intelin I9 on selkeästi kalliimpi kuin I7. Tässä kohtaa kuitenkin herää kysymys, että onko I9 kuitenkin myös kannattavampi ostos, vai onko hinnan ero ainoa todellinen eroavaisuus näiden kahden prosessorin välillä?  Näkyykö pelaamisessa esimerkiksi suorituskyvyn ero, vai onko ero sittenkin hyvin minimaalinen? Vertailussa pyrinkin ottamaan huomioon kaiken muun paitsi hinnan. Tämä tarkoittaa muun muassa niin muistia kuin nopeutta.  

 

Hyvä esimerkki hinnasta on, että I9 on yleensä yli 200 € kalliimpi kuin I7. Tällä rahallahan saisi vaikka ja mitä jo valmiiksi. Yksi esimerkki on, että tuonkin rahan voisi käyttää laadukkaampiin näytönohjaimiin tai vaikkapa parempaan kapasiteettiin. Joten onko hinta ero oikeasti tuon väärti? Toivottavasti saat tähän vastauksen pian.

Erot prosessoreilla

Intel Core i7-10700K: 8 ytiminen prosessori 16 säikeellä HyperThreading-tekniikan ansioista. Perusnopeus on sen 3.8 GHz. Toisaalta jos turbotila on päällä niin nopeus voi kasvaa 5.1 GHz:iin. Lisäksi I7:ssa on 16Mt:n välimuisti TDP on 125 wattia.

 

Intel Core i9-10900K: prosessori, jossa on 10 ydintä, 20 prosessointilankaa ja ne toimivat 3.7 GHz:n perustaajuudella.  Turbotila päällä nousee nopeus 5.3 GHz:iin asti. Intel Thermal Velocity parantaa suorituskykyä myöskin. Välimuistikin on hieman parempi kuin I7:ssa eli 20 Mt. TDP on myös 125 wattia.

 

Käytännössä siis isoin ero onkin Intel Thermal Velocity ominaisuudessa sekä välimuistissa, jota on I9:ssä 4Mt enemmän kuin I7:ssa. Kuinka tärkeä tuo 4Mt siis voi olla loppupeleissä, kun näitä kahta lukuun ottamatta menevät prosessorit aika käsi kädessä. Intel I9:n 20 Mt verrattuna I7:än 16 Mt:n ei siis ole niin suuri kuin voisi odottaa.

 

Tämän kaiken lisäksi molemmat prosessorit käyttävät Intel LGA10 liitäntää. Samalla ne tukevat maksimissaan 100 asteen lämpötilaa. Molemmat prosessorit myös sisältävät Intel UHD 630 iGPU:n.

 

Pelatessa ei kuitenkaan prosessoreilla ole pahemmin eroa. I7 lämpenee nopeammin mutta muuten pelissä ei havaittavaa eroa ole I7:n ja I9:N väillä. Lämpeneminen johtuu siitä, että Intel I9 käyttää kapasiteetistaan 16 % pelatessa ja Intel I7 käyttää puolestaan 36 %. Eli kumpikaan ei ihan kauheasti käytä ja lopulta lämpeneminenkään ei ole kovinkaan suurta. Joten jos olet käyttämässä laitetta pelaamiseen, niin voit hyvillä mielin miettiä käyttäväsi tuon erotuksen, eli 200 € johonkin muuhun kuin I9:n hankintaan.

Vertailu: Onko Intel I9 Lisäkustannusten Arvoinen Verrattuna Intel I7:Ään?
Vertailu: Kumpi On Parempi Intel I9 Vai Ryzen 9?

Yhteenveto

Prosessoreiden vertailu oli ihan mielenkiintoista, sillä yli 200 € erolla hinnassa olisi odottanut paljonkin eroavaisuuksia ja että erot olisivat ylipäätään hyvin suuria. Totuus olikin hyvin erilainen, mikä oli lopulta myös pettymys. Hintaero oli lopulta se kaikkein suurin ero, kun vertailua tuli tehtyä.

 

Vaikka itse prosessoreissa oli tietenkin jonkin verran eroa, niin isolta osin ne olivat kuitenkin hyvin samanlaisia. Tästä johtuen ei pelatessa eroa huomannut, ja voin sanoa, että itselle pelaaminen on sen verran tärkeää, että eroon olisin huomiota kiinnittänyt. Pelatessa onkin lopulta ihan sama, että kumpi prosessori löytyy, sillä molemmat toimivat kyllä.

 

Tärkein ja suurin ero oli, että Intel Core I9:ssä oli Intel Thermal Velocity ominaisuus, mitä taas I7:ssa ei ollut. Mutta muutoin arvot pysyivät suhteellisen samoina molemmilla prosessoreilla. Nopeus oli suhteellisen sama perusnopeutena, sekä myös turbona. Mainittavaa eroa ei nopeudessa ollutkaan.

 

Molemmat myös kestivät lämpöä 100 asteeseen asti ja TDP:kin oli sama. Välimuistia oli huimat 4 Mt vähemmän Intel I7:ssa kuin Intel I9:ssä. Mutta tämäkään ero ei paljoa paina lopputuloksessa. Ytimissä oli eroa, mutta sekään ei lopputulokseen vaikuttanut.

 

Jos siis havittelet ihan kunnollista pelikonetta, jolla pelaaminen onnistuu ilman ongelmia, niin Intel I7 on ihan riittävän hyvä prosessori ja sen kanssa homman pitäisi toimia. Molemmat prosessorit toimivat kovaankin pelaamiseen yhtä hyvin vaikka hintaeroa on yli 200 €. Jos siis mietit kannattavuutta, niin kannattaa tuo 200 € hinnan ero käyttää johonkin muuhun pelaamisessa kuin siihen prosessoriin. Hyvä idea on investoida esimerkiksi kunnolla näytönohjaimeen. Ainakin itse suosittelen näin, sillä I9 voi olla enemmänkin rahan haaskausta, kun pelaat.