Vertailu: Kumpi on parempi Intel I9 vai Ryzen 9?

Home Vertailu: Kumpi on parempi Intel I9 vai Ryzen 9?

Vertailu: Kumpi on parempi Intel I9 vai Ryzen 9?

Päädyin tekemään vertailun Ryzen 9 ja Intel I9:n välille, sillä molemmat ovat hyvin kiinnostavia prosessoreita varsinkin näin nörtin ja pelaajan näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan prosessorin pitää olla riittävän tehokas, jotta sen kanssa ei tarvitse olla ihan solmussa. Heikko prosessori ei tuo mukanaan kuin pahaa mieltä. Prosessorin pitää olla pommin varma ja se ei voi olla ikinä liian tehokas.

Tietokoneen prosessori on olennainen osa tietokonetta, sillä se on omalla tavallaan tietokoneen aivot ja sen toimivuus ja tehokkuus vaikuttaa kaikkeen koneessa. Tehokkaampaa prosessoria tarvitaan erityisesti pelaamisessa ja suurien kuvatiedostojen sekä videoiden muokkaamisessa. Eli raskaampi käyttö vaatii tehokkaampaa prosessoria. Juuri esimerkiksi eUrheilun kannalta kunnollinen prosessori on hyvin tärkeä.

Ja faktaahan on, että ei sitä tehoa prosessorilla voi liikaa olla. Prosessori saa olla niin tehokas kuin vain mahdollista, se ei varmasti ketään haittaa. Varsinkin pelaajalle tai henkilölle, joka käsittelee paljon kuvia ja videoita, uskoisin mitä tehokkaimpien prosessoreiden olevan mitä parhainta antia. Sillä töiden teko, että vapaa-ajan vietto ovat parhaimmillaan, kun ei tarvitse koneen kanssa taistella. Ei kukaan halua olla se pelaaja, jolla on koko ajan teknisiä ongelmia.

Vertaillussa Ryzen 9 sekä Core i9

Otin vertailuun pitkän pohdinnan jälkeen prosessorit Ryzen 9 3950X sekä Core I9-10900X. Miksi?  Siksi, että ne ovat hyvin vertailukelpoisia yhdessä. Molemmat ovat 2019 vuoden malleja ja varsinkin pelikäyttöön tarkoitettuja. Ensin laitan molemmista prosessoreista tiedot tähän ja sitten selitän mitä tiedoissa on. Eli tulkitsen tiedot toisin sanoen.

Aika varmaksi voin sanoa, että moni alkaa kallistumaan jo ihan periaatteesta Intelin puoleen, sillä Intel on se tuttuja turvallinen vaihtoehto. Siksi tämän kaltainen vertailu on hyvä, jotta selviää, että onko Intel tosiaan ylivoimainen voittaja, osuvatko prosessorit samalle viivalle vai voittaako Ryzen. Eli seuraavaksi tietoja.

Ryzen 9 3950X

Vuosi: 2019 malli

Hinta: 600,68 €

Jäähdytin mukana: Ei, tulee hankkia erikseen

Ytimien lukumäärä: 16

Langan määrä: 32

Ydintaajuus: 3.5 GHz

Tehostustaajuus: 4.7 GHz

Tehon kulutus: 105 W

Valmistusprosessi: 7 nm

l3-välimuisti: 64 MB

Suurin tuettu muisti: 128 GB

Pistorasioiden yhteensopivuus: AM4         

Core I9-10900X

Vuosi: 2019 malli

Hinta: 537,22 €

Jäähdytin mukana: Ei, tulee hankkia erikseen

Ytimien lukumäärä: 10

Langan määrä: 20

Ydintaajuus: 3.7 GHz

Tehostustaajuus: 4.7 GHz

Tehon kulutus: 165 W

Valmistusprosessi: 14 nm

l3-välimuisti: 19.25 MB

Suurin tuettu muisti: 256 GB

Pistorasioiden yhteensopivuus: LGA206

Eli kuten huomaa niin aika samoilla linjoilla käyvät molemmat. Ihan ensimmäisenä huomio kiinnittyy hintaan, koska sen merkitys on aina suuri. Intelin i9 on huomattavasti Ryzen 9:ä halvempi. Hintaeroa on noin 70 € eli ihan kohtalaisesti. Mutta onko hinta sitten kuinka suuressa osassa sitä, että Ryzen voittaa muilta osin vertailussa? Hinta voi osoittautua oleelliseksi asiaksi tai sitten se voi olla myös täysin sivuseikka. Jos 600 € saa vain kasan romurautaa, niin silloin hinta on isossa osassa. Jos taas 600 € hinnalla saa täydellisesti toimivan prosessorin, niin silloin voi hinta olla ihan sopiva. Hinta ei siis ole kaikki kaikessa, mutta se voi osoittautua oleelliseksi asiaksi.

Kun hintaa on pohtinut tarpeeksi, niin on aika siirtyä oleellisempiin tietoihin. Kummaskaan prosessorissa ei ollut jäähdytintä mukana ja molemmissa oli tehostetaajuus 4.7 GHz. Eli hyvin samalla linjalla olivat sen suhteen. Prosessorille pitää jäähdytin siis ostaa molemmissa tapauksissa erikseen ja tehoa on oikeastaan saman verran.  

Ryzen 9 3950X on todella monisäikeinen ja Ryzen kuluttaa huomattavasti vähemmän virtaa. Siinä missä Core i9 käytti virtaa 165 W niin Ryzen kahmaisi vain 105 W, eli huimat 60 W vähemmän kuin Core i9.

Plussat ja miinukset molemmissa

Molemmilla prosessoreilla oli niin plussaa kuin miinustakin. Tosin mikäänhän ei ole täydellistä. Joten tässä laitan ne, että mitkä ovat plussia prosessorille ja mijtkä miinuksia.

Ehdottomasti Core i9:n plussiin kuului, että ytimellä oli ylivoimaisesti paras perusnopeus ja eriomainen tehostuskellon nopeus. Sillä pelit sujuvat ylivoimaisen hyvin ja se onkin mitä parhain juuri pelaamiseen. Ja kilpailussa todella monitoiminen suorituskyky.

Miinuksiin Core i9:llä kuuluu virran kulutus, sillä se kuluttaa tosiaan virtaa sen 125 W ja kaiken lisäksi sen lämpölaitteiden valmistusprosessi on vanhentunut jo. Ja tosiaan, kun ostat paketin niin ei prozsessorin jäädytystä ole mukana, eli sen hankinta maksaa taas jokusen kymmentä euroa.

Ryzen 9:n plussiin kuului myös se, että prosessori on mitä mahtavin pelaamiseen. peruskellonopeus ja tehostekellonnopeus olivat todella hyvät. Lämpöprosessi oli hyvin tehokas ja mikä parasta, prosessori on melkoisen uusi.

Myös Ryzen haittoihin kuului korkea virrankulutus, vaikka se oli ”vain” 105 W kun vertaa Core i9:n kulutukseen. Myöskään Ryzen paketissa ei tule jäähdytintä mukana, joten hinta nousee sen myötä useilla kymmenillä euroilla.

Yhteenveto

Loppupeleissä valinta Ryzen 9 3950X ja Core I9-10900X välillä on hankala. Suurin syy tähän on, että hinnaltaan Core I9-10900X on huomattavasti halvempi kuin Ryzen 9 3950X. Toisaalta molemmat myös soveltuvat pelaamiseen erittäin hyvin. Mikä onkin kaltaiselleni nörtille erittäin tärkeä asia. Pelaamisen tulee olla miellyttävää ja peli nautinto ei saa olla muutamasta kymmenestä eurosta kiinni.

Monillehan Intel on se itsestään selvä valinta, sillä Intel on tunnettu, luotettu ja hyvin toimivaksi havaittu valmistaja. Mutta nyt on pakko sanoa, että Ryzen on aidosti erittäin hyvä vastustaja. Vaikka se tuntuu itsestäkin oudolta myöntää. Molemmilla prosessoreilla on niin huipputehot kuin molemmat on suunnattu peleihin.  

Molemmissa miinuksena on tosiaan tuo aiemmin mainittu virran kulutus. Ryzen 9:n kohdalla toki huomattavasti vähemmän, kun Ryzen 9 kulutti 105 W ja Intel Core i9 taas 165 W. Eli molemmat paljon, mutta Core huomattavasti enemmän. Pieni kulutus on kuitenkin hyvän tärkeää.

Molemmissa oli myös toinen miinus, eli jäähdyttimen puute. Parhaimmillaan jäähdytin maksaa jopa 70–80 €, eli sen verran tulee tuohon prosessorin hintaan lisää, kun sellaisen hommaa. Hinta oli jäähdyttimelle suhteellisen sama. Näin ollen hinta pompsahtikin ihan mukavasti.

Valinta oli ehkä hieman hankala, mutta lopulta huomasin, että nyt on aika kokeilla jotain uutta. Tähän asti Intel on ollut se oma valinta, mutta lienee aika antaa Ryzen 9:lle mahdollisuus. Vaikka erot eivät olleet suuria, niin Ryzen oli aavistuksen vakuuttavampi.