Nokian historia

Kaikki suomalaiset tuntevat Nokian. Se on hyvin tärkeä yritys Suomessa, ja sillä on jopa erityinen asemansa kulttuurissamme. Mutta minkälainen historia Nokialla on, eli miten se on saanut nykyisen asemansa? Tämä artikkeli tulee perehtymään juuri tähän, ottamalla katsauksen Nokian historiaan.

Jopa kaikki Suomen ulkomailla tuntevat vähintään Nokia 3310. Kyseessä on aivan uskomattoman kuuluisa puhelin, ja sillä on jopa oa kulttiasemansa. Kuitenkin harvat tietävät siitä, miten yritys on saanut alkunsa, mihin juuri tämä artikkeli tulee perehtymään.

Miksi sinun on hyvä tietää Nokian historiasta?

Tietenkin yksi ensimmäinen asia, mihin meidän on hyvä perehtyä on se, miksi sinun on edes hyvä tietää Nokian historiasta. Tähän on itse asiassa muutama eri syy. Ensimmäinen syy on tietenkin se, että Nokia on hyvin tärkeä osa Suomen taloutta. Siitä syystä sen historiasta tietäminen on tärkeä osa myös yleissivistystä, mikä on tietenkin aina hyvä huomioida. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa syy.

Nimittäin jos olet kiinnostunut esimerkiksi Nokiaan sijoittamisesta, on erittäin tärkeää, että tiedät myös sen historiasta. Tällä tavalla voit nimittäin huolehtia siitä, että tulet ymmärtämään koko yritystä ja sen toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Siten sinun on helpompi tehdä myös sijoitus päätöksiä.

Miten Nokia on saanut alkunsa?

Joten ensimmäisenä meidän tulee tutustua tietenkin siihen, miten Nokia on saanut edes alkunsa. Tämä on tapahtunut Tampereella, vaikka yhtiön nimi kantaakin Tampereen viereisen kaupungin nimeä. Nokia perustettiin alkujaan Tammerkoskelle puuhiomo yrityksenä. Tammerkoski on hyvin tärkeä alue historian kannalta Tampereella. Siitä syystä ei ole yllättävää, että myös Nokian kaltainen hyvin tärkeä yritys on alkujaan perustettu juuri sinne.

Nykyisen Nokian takana oli itse asiassa kolme eri yhtiötä. Nämä yhtiöt yhdistyivät luoden nykyisen Nokian. Kuitenkin kesti tietenkin jonkin aikaa, ennen kuin Nokia muotoutui sellaiseksi, jollaisena tunnemme sen nykyään. Nimittäin hyvin kauan aikaa, Nokia toimi hyvin monella eri alalla. Tunnetkin  aivan varmasti Nokian saappaat. Nämä olivatkin alkujaan saman suuryhtiön tuotoksia kuten myös kuuluisat puhelimet. Yritys kasvoi 1960- ja 1970-luvuilla Suomen suurimmaksi monialayritykseksi.

Keskittyminen elektroniikkaan

Kuten tiedät, Nokia on kuitenkin tunnettu sen elektroniikasta. Erityisesti yritys on tunnettu sen puhelimista. Yritys alkoikin keskittymään entistä enemmän elektroniikkaan 1980 luvulla. Myöhemmin yhtiö keskittyi entistä enemmän erityisesti matkapuhelimiin, josta onkin tullut niiden tunnetuin tuote. Tämän ansiosta meillä on nykyään esimerkiksi 3310 ja monet muut uskomattoman kuuluisat vaihtoehdot, jotka tunnetaan niin Suomessa kuin oikeastaan kaikkialla muuallakin.

Nokia jäi jälkeen muista puhelin kehittäjistä

Kuten varmasti tiedät, Nokia jäi valitettavasti jälkeen muista puhelimien kehittäjistä vuosien saatossa. Tämä tapahtui pikkuhiljaa 2010-luvulla. Tämä johtui erityisen paljon Androidin ja Applen kehittämistä älypuhelimista. Nämä puhelimet keräsivät koko ajan entistä enemmän tilaa sekä Suomessa että ulkomailla. Valitettavasti Nokia ei uskonut alkujaan siihen, että älypuhelimista tilisi hittituote. Sen takia he jäivät tässä asiassa heti jälkijunaan, eivätkä ole oikein onnistuneet korjaamaan tilannetta jälkikäteen.

Nokialla tulee aina olemaan tärkeä asema Suomessa

Tämä ei silti tarkoita sitä, että Nokia olisi täysin tuhoon tuomittu. Yritys tekee vieläkin kymmeniä ja jopa satoja miljoonia euroja liikevaihtoa ja voittoa, mikä on tietenkin mahtava asia. Sen lisäksi yrityksellä tulee aina olemaan erityinen asema Suomessa. Siitä syystä sitä ei voida syrjäyttää ihan noin vain. Se tulee aivan varmasti aina pitämään asemansa ainakin jollakin tavalla Suomessa. Jos ei millään muulla tavalla, niin ainakin historian kautta.